“Du måste aktivera dig på fritiden och inte bara sitta stilla!” Det är vi nog många som har hört i lite olika skeden i livet. Lätt att säga, men svårt att förverkliga. Har man dessutom en NPF-diagnos kanske urvalet känns begränsat. Lagidrott fungerar för vissa, men inte för många andra. I texterna nedan försöker vi inspirera fler att försöka att hitta just sin aktivitet och också få en meningsfull fritid.

Det här gör vi på fritiden

Linda fastnade för amerikansk fotboll

SM-guldmedaljören och ”hissdrottningen” Linda Lindström har spelat amerikansk fotboll i elva år. Hon uppmuntrar lagsporter för alla med NPF-diagnos, som hon själv.

Läs artikeln om Linda

Scouterna engagerar hela familjen

Claes, Edit och Melker är en familj som hittat hem i scouterna. I scoutkåren i Älvsjö lyser tävlingsmomenten och prestationskraven med sin frånvaro och fokus ligger på att alla ska få vara med. Oavsett vem man är.

Läs artikeln om familjen som gillar scouting


Inspiration för att komma igång

4 tips för att få en mer aktiv fritid

Det är viktigt att ha saker och aktiviteter i sitt liv som är roliga och som man mår bra av. Aktiviteter som ger energi och hjälper en att ladda om. Trots det är det många som tycker att det kan vara svårt att ta vara på fritiden. Man hinner eller orkar inte efter en lång dag. Det kan vara svår att varva ner och koppla av mentalt eller fysiskt. Även om man inte arbetar kan det vara svårt att ta vara på den lediga tiden.

Läs de fyra tipsen

Läs skriften “Jag älskar rörelse”!

I den här skriften får du bland annat träffa Linn som upptäckte att träning var kul när hon deltog programmet Gympaläraren, och fysioterapeuten Tove som älskar att ”omvända” unga som avskyr att röra på sig. Du får även en del fakta och tips om hur man kan hitta rörelseglädje i vardagen.

Ladda ner och läs skriften

Till dig som är idrottsledare!

Inspirationskrift

En skrift som innehåller goda exempel från idrottsvärlden, samt konkreta tips och verktyg.

Läs och ladda ner skriften


Deltagarkort som ger tips till tränaren

Ge deltagarna på idrottsaktiviteten det här deltagarkortet där de kan fylla i sina utmaningar och önskemål.

Ladda ner deltagarkortet

Lär dig mer om NPF via våra utbildningsfilmer

En film om rutiner och struktur
En film om motivation, feedback och känsloärlighet.
En film om relationer och bemötande 

 

Utbildningsmaterial för idrottsledare

Under Attentions avslutade Arvsfondsprojekt “Idrott för alla” tog vi i samarbete med SISU Idrottsutbildarna och Riksidrottsförbundet fram ett utbildningsmaterial för tränare. Utbildningen har fokus på hur ledare bör tänka i mötet med idrottare med NPF. Om du är nyfiken på Grundutbildning för tränare kan du läsa mer på SISU Idrottsutbildarnas hemsida